Waar moet je op letten als je een tv koopt?

Waar moet je op letten als je een tv koopt

TV’s zijn tegenwoordig groot, betaalbaar en leveren een prachtige beeldkwaliteit. Tegelijkertijd kan het moeilijk zijn om een goede vergelijking te maken tussen alle prachtige beeldschermen die je in de winkel ziet staan. Allemaal zijn ze indrukwekkend en allemaal zenden ze hetzelfde prachtige filmpje uit. Hoe maak je een keuze tussen al deze apparaten? In dit artikel geven we tips om de tv van je dromen uit te kiezen en zeker te weten dat je het juiste model in huis haalt.

Lees je thuis in

Juist omdat er zoveel keuze is, en omdat al die apparaten in de winkel nogal overdonderend zijn, is het goed om van tevoren zelf een objectieve vergelijking te maken. Op internet dus, zonder dat je wordt afgeleid door de glitter en glamour van de apparaten in de winkel. Kijk daarbij naar de groottes van de tv, resolutie, de prijs en naar recensies. Vooral recensies van professionele vergelijkingssites, maar ook die van de klanten die de apparaten zelf al in huis hebben, kunnen je veel vertellen over de kwaliteit van de tv. Neem hier gerust de tijd voor en maak een lijstje op de computer of op papier. Daarmee heb je al een hele goede en eerlijke vergelijking voordat je de winkel instapt en een verkoper de kans krijgt om jouw richting een bepaald apparaat te dirigeren.

Bedenk welk formaat tv je nodig hebt

Natuurlijk wil je een grote tv. Maar er zijn grenzen aan. Een tv die te groot is voor je kamer zorgt dat jij in je gasten constant jullie hoofd moeten bewegen om alles op het scherm te kunnen bevatten. Hoe groot moet je scherm zijn voor jouw woonkamer? Dat houdt af van de afstand tussen de kijker en de televisie. Je kunt thuis de afstand (in centimeters) opmeten tussen jouw favoriete bank en de plek waar de tv komt te staan. Deel dit getal door 2,5 en je hebt een goede richtlijn voor het formaat van de tv die goed in je woonkamer past. Daarbij gaat het natuurlijk over de beelddiagonaal, de grootte van de linker onderhoek tot de rechter bovenhoek van het scherm.

Bekijk de tv onder verschillende hoeken

Het lijkt een beetje een raar advies, en misschien haalt er een verkoper zijn wenkbrauwen bij op, maar toch is het belangrijk om een scherm onder verschillende hoeken te bekijken. Sommige tv, zeker de budgetmodellen, kunnen een veel slechter beeld geven als je ze onder een schuine hoek bekijkt. De kwaliteit van de kleuren en het contrast kan dan opeens veel slechter worden. Ook kan het scherm sterk licht reflecteren, waardoor je het beeld bijna niet meer ziet. Bekijk de tv’s die jou bevallen in de winkel dus even onder verschillende hoeken, en je weet direct of al je gasten een even goede kijkervaring hebben als jij zelf.

Technische termen zeggen niet alles

Er zijn verschillende soorten tv’s. Op dit moment zijn LED-schermen de standaard, maar OLED tv’s (die gebruik maken van een net iets andere technologie) worden gezien al de toekomst. Dan zijn er ook nog Q-LED tv’s. Hoe maak je een vergelijking tussen deze technologieën? Is nieuwer sowieso beter? Nee, dat is niet automatisch zo. Duurdere modellen met een oudere technologie kunnen een veel beter beeld geven dan budget-TV’s met één van de nieuwste technologie. Alweer is het dan belangrijk om af te gaan op de recensies en de andere informatie die je op internet hebt gevonden. Let er ook op dat sommige soorten tv’s in de winkel niet helemaal tot hun recht komen. In tv-winkels is vaak sprake van felle verlichting. Vooral LED-tv’s zien in het felle licht goed uit – wat natuurlijk ook de bedoeling is. Maar OLED-tv’s hebben fijnere en mooiere beelden onder sfeerverlichting, wat waarschijnlijk ook de situatie is waarin je thuis gaat kijken. Hou er kortom rekening mee dat hippe technische termen lang niet alles over een tv vertellen.